Och, kochana, jak miło, że chcesz stworzyć coś tak pysznego jak zupa pomidorowa! No to zaczynamy. Na początek przygotujemy wywar. Weź szyję z indyka, która nada naszej zupie wyjątkowego smaku. Do dużego garnka wlej około 2 litry wody, a gdy zacznie się gotować, wrzuć tam szyję. To będzie nasza baza, która cieszy serce i rozgrzewa od środka.
Następnie dodajmy do wywaru włoszczyznę - seler, pietruszkę oraz marchewkę, najlepiej pokrojoną w plastry. Użyjmy około 4-5 marchewek, bo wiem, że Twój synek je uwielbia, a przecież gotujemy z miłością i myślą o naszych bliskich. To właśnie te małe detale sprawiają, że potrawy wychodzą tak fajnie.
Kiedy wywar będzie się gotował, przygotujmy krem z pomidorów. Jeśli mamy sezon, użyjmy świeżych pomidorów, około 2 kg. Jeśli nie, pomidory ze słoika też będą świetne. Pomidory blendujemy na gładki krem. Do tego dodajmy około 4-5 ząbków czosnku - dla smaku i aromatu, dużo bazylii oraz oregano, które dodadzą naszej zupie charakteru. Nie zapomnijmy o śmietanie, kilka łyżek wystarczy, by dodać zupie konsystencji. Całość ponownie blendujemy, by było gładko i pysznie.
W międzyczasie, gdy nasz wywar nabiera głębi smaku, gotujemy ryż. Jeden woreczek, czyli około 135 g, będzie w sam raz. Kiedy wywar będzie gotowy, wyjmujemy szyję z indyka (może posłużyć jeszcze do innej potrawy, nic się nie marnuje!).
Do gotowego wywaru dodajemy nasz krem pomidorowy oraz ugotowany ryż. Mieszamy wszystko dokładnie, aby smaki się połączyły. Teraz najważniejsze - degustacja! Spróbuj zupy, czy jest wystarczająco doprawiona. Jeśli potrzeba, możesz dodać jeszcze trochę soli czy pieprzu.
oto dokładna lista tego, co jest potrzebne do ugotowania tej pysznej zupy pomidorowej:
I voilà! Nasza zupa pomidorowa jest gotowa. Cieszę się, że mogłam podzielić się tym przepisem. Mam nadzieję, że przygotowanie tej zupy będzie dla Ciebie przyjemnością, a wspólny posiłek sprawi, że dzień stanie się jeszcze piękniejszy. Smacznego!